Krmení

06.09.2012 23:01

V současné době krmím hlavně cvrčky banánovými (stepními) - Gryllus assimilis. Dříve jsem krmila cvrčky domácími (Acheta domestica), ale dle mé zkušenosti daleko více skáčou, prchají a dospělci velmi hlasitě a neúnavně cvrkají. Cvrček banánový je naopak trochu těžkopádnější a línější cvrček, který navíc málo cvrká. Cvrčky banánové nelze, až na malé výjimky, koupit v obchodě a tak si je nechávám posílat vlakem z Brna. S kvalitou jsem velmi spokojená. V současné době držím tři velikosti cvrčků - střední až dospělé pro dospělé gekončíky, menší střední pro odrostlá mláďata a malé 0,5 cm pro malá mláďata. Platí pravidlo, že podáváme maximálně tak velké cvrčky, jak širokou má gekončík hlavu. Cvrčky přechovávám v plastových boxech bez víka v koupelně ve vaně (ochrana před úniky). Netopím jim. Jako podklad nepoužívám ubrousky a jednou týdně odstraním nečistoty. Cvrčky krmím vločkovým krmivem pro rybičky, které velmi dobře přijímají. Granule pro psy se mi moc neosvědčily. Jako zdroj vody podávám čerstvé, omyté!!! ovoce (jablka, banán) a zeleninu (mrkev). Překvapilo mě, jak se vrhají na listy pampelišek, takže jim je v létě dopřávám. Cvrčky před skrmením obaluji ve vitaminové směsi Reptivit.

Dospělci i mláďata dostávají jako doplněk moučné červy. Dávám jim je do mističek v teráriu, ze kterých nemohou prchnout. 

Když mám možnost, koupím i menší sarančata. Dospělci také dostávají šváby argentinské (Blaptica dubia).

Dospělé gekončíky krmím cca 3x týdně, mláďata denně.

V současné době se pokouším o chov cvrčku a plánuji zkusit i šváby, kteří by měli být pro vlastní chov jednodušší. Vlastní zkušenosti doplním časem, až nějaké budou :-)